Uvodna stranka
Profil firmy
Sortiment
Aktuality
Racioporadna
Receptar
Kontakt

iso.gif

Receptar

 

 

 

DEZERTY

 

 

Keksy z ovsených vločiek

200 g ovsených vločiek, 70 g hladkej múky, 2 vajcia, 80 g oleja, 1 lyžica masla, 1 vanilkový cukor, 100 g práškového cukru, 1 prášku do pečiva, 1 lyžica kakaa, 30 g posekanej čokolády.

V rozohriatom oleji rozpustíme maslo a na tejto zmesi opražíme ovsené vločky. Vychladené vložíme do vrecka a pomocou valčeka ich rozdrvíme. Vajcia vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme múku premiešanú s práškom do pečiva, opražené ovsené vločky, kakao, čokoládu a vypracujeme cesto. Uložíme ho do mikroténového vrecka na 1 hodinu uložíme do chladničky. Z cesta tvarujeme asi 0,5 cm kolieska, uložíme ich na mastným papierom vyložený plech a upečieme.

 

Ovsené bonbóny

250 g pomletých ovsených vločiek, 50 g mletých mandlí, 80 g práškového cukru, štipka soli, 100 g masla, 2 vajíčka, 50 g bielej čokolády, 50 g čokoládovej polevy

Z pomletých ovsených vločiek, mandlí , práškového cukru, soli, masla a vajíčok vypracujeme hmotu z ktorej ručne vyformujeme malé guľôčky. Guľôčky ukladáme na plech, ktorý sme jemne potreli margarínom a pečieme v predhriatej rúre pri 150oC asi 15 minút. Akonáhle sa spodky guľôčok začnú sfarbovať do zlatista, ihneď ich z rúry vyberieme a necháme vychladnúť. Bielu čokoládu a čokoládovú polevu si každú zvlášť rozpustíme v horúcom kúpeli a naplníme ich do dvoch polyetylénových sáčkov. Na rohoch sáčkov vypichneme malé otvory a v tvare slimákov nanášame obe polevy na vychladnuté guličky.

 

Palacinky z ovsených vločiek

1 l sójového mlieka, 6 polievkových lyžíc ovsených vločiek, 1,5 pol. lyžice kryštálového cukru, 3 pol. lyžice sójovej múky, 3 pol. lyžice niektorej celozrnnej múky, 2 vajcia , štipka soli, Plnka : 4 jabĺčka, 1 pol. lyžica kryšt. cukru, škorica

Do horúceho mlieka nasypeme vločky a necháme asi 30 minút stáť.Potom primiešame ostatné suroviny a rozmixujeme. Pečieme na oleji a plníme podusenými jabĺčkami. Sú veľmi sýte.

 

Zákusok z ovsených vločiek

Cesto:
200 g ovsených vločiek, 100 g masla, 6 dcl mlieka, 250 g práškového cukru, 4 kávové lyžičky medu, 350 g polohrubej múky, 1 kávová lyžička mletej škorice, 2 polievkové lyžice kakaa, 1 prášok do pečiva
Krém: :
2 dcl mlieka, 2 polievkové lyžice kakaa, 100 g práškového cukru, 1 Zlatý klas, 250g Hery
Čokoládová poleva, šľahačka, stužovač šľahačky

Vločky zalejeme horúcim mliekom a necháme odstáť. Pridáme ostatné suroviny a vymiešame riedke cesto, ktoré vylejeme na vymastený plech. Pečieme asi 40 minút. Medzitým si z mlieka a Zlatého klasu uvaríme puding a necháme ho vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom, pridáme kakao, vymiešame a a spojíme s vychladnutým pudingom. Krém natierame na vychladnuté cesto. Vrch polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme šľahačkou.

 

Jablkový koláč z ovsených vločiek

500 g ovsených vločiek, 8 dl mlieka, 1 balíček škoricového cukru, 1 vanilkový cukor, 200 g hnedého práškového cukru, 250 g hery, 50 g polohrubej múky, 4 vajcia, 300 g jabĺk, hrozienka

Ovsené vločky namočíme do mlieka na 1-1,5 h spolu so škoricovým a vanilkovým cukrom, hrozienkami a s polovicou cukru. Heru vymiešame s druhou polovicou cukru a pridáme žĺtka. Vymiešanú masu dáme k ovseným vločkám, pridáme nastrúhané jablká a všetko dôkladne premiešame. Nakoniec opatrne vmiešame bielka vyšľahané na sneh. Masu dáme do vymasteného a pomúčeného plechu. Pečieme vo vyhriatej rúre.

 

Ovsené pagáčiky

2 polievkové lyžice hladkej múky špeciál, 400 g balíček výberových ovsených vločiek, nepražených, 200 g cukru práškového cukru alebo krupice, skôr menej
250 g roztopenej Hery možno i maslo, 2-3 vajcia. Ďalej podľa chuti a možnosti pridáme za hrsť: strúhaný kokos, hrozienka, rozsekanú čokoládu a rozsekané orech.

všetko sa v mise dobre premieša, premiesi a v ruke sa robia pagáčiky. Množstvo cesta na jeden pagáčik je približne 1 polievková lyžička. Pagáčiky sa dajú na plech, pečú sa vo vyhriatej trúbe na 150-160 °C do zlatova asi 15 - 20 min.
Pagáčiky nahrádzajú müsli tyčinky. Sú chutné a zvládne to aj kuchársky antitalent.

 

Jednoduchý nákyp

1 l mlieka, 120 g ovsených vločiek, 3-4 žĺtka, 30 g masla, cukor, vanilka a sneh z bielkov

Mlieko osolíme a privedieme do varu. Prisypeme vločky a uvaríme kašu. Maslo s cukrom a žĺtkom vymiešame do peny a pridáme ich do vychladenej kaše. Nakoniec zľahka vmiešame sneh a nákyp dáme zapiecť cca na 45 min. Podávame s ovocím alebo sirupom.